Alles over de spons

home > alles over de spons

over nopspons

Hoe werkt de nopspons?

De spons kun je gebruiken om de afwas mee te doen of oppervlakten in je huis mee schoon te maken.
Om af te wassen doe je wat zeep op de spons, en maak je de vaat schoon. De spons houdt de zeep goed vast. Ook is de spons flexibel en zacht genoeg om bijvoorbeeld een wijnglas af te wassen. Spoel na afloop de spons uit met water zodat alle zeep en etensresten verdwenen zijn, en laat hem uitdruppelen.
Op soortgelijke manier kun je de spons ook gebruiken bij huishoudelijke klusjes: de badkamer, keuken of andere oppervlakten in huis.

Hoe maak je de nopspons schoon?

De luffa spons is van nature antibacterieel en hygiĆ«nisch. Hoe houd je de spons zo lang mogelijk goed? Er zit een handig touwtje aan de spons, waarmee je de Nopspons kunt ophangen. Aan je kraan bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je de spons na elk gebruik laat uitdruppelen. Dan blijft de spons schoon, stinkt ie niet en gaat ie langer mee. Naar believen gooi je de Nopspns in de afwasmachine of laat je ‘m even weken in heet water met wat baking soda of azijn.

KUN je de nopspons echt voor alles gebruiken?

Ja, kan. Voor sommige klusjes raden we andere producten aan: om een heel vuile pan schoon te maken kun je soms beter een metalen spons gebruiken. Voor bijvoorbeeld een vloer is een houten borstel fijn.En soms wil je ook nog steeds een plantaardige cellulose spons gebruiken. Vraag aan je moeder (M/V)!

Hoe lang gaat de spons mee?

De spons gaat lang mee. In het begin is hij wat stug, maar wordt al snel zachter en meer flexibel. De spons schuurt mild, en zal nooit je spullen verpesten, ook niet als je hard schuurt. Bij dagelijks gebruik gaat de spons rond de drie maanden mee, als je genoegen neemt met een zachter sponsje dan kun je daar nog drie maanden bij optellen. De spons gaat bij normaal gebruik en als je ‘m regelmatig schoonmaakt, niet stinken.

Wat doe ik na afloop met de spons?

Gooi de Nopspons na afloop in de vuilnisbak of bij je compost. Hij zal compleet vergaan.

over luffa

Wat is er eigenlijk mis met een geelgroen sponsje?

Het plastic sponsje is gemaakt van plastic en laat bij elke afwasbeurt microplastics los. Wanneer deze microplastics in de zee terechtkomen, binnenstromen, komen ze vaak weer via dieren in onze eigen voedselketen terecht. Niet duurzaam en gevaarlijk voor onze gezondheid. Wat de gevolgen op lange termijn zijn, is nog niet bekend. Daar wordt nu wel onderzoek naar gedaan. Feit is dat er alternatieven zijn voor dit wegwerpproduct. Een wereld zonder plastic begint in jouw keuken!

Waarom luffa?

Luffa is een komkommerachtige vrucht van een plant die snel groeit zonder pesticiden. De vrucht wordt gedroogd, gewassen en van zaden ontdaan. Op maat gesneden en in een vorm van 10 x 10 cm genaaid. Daardoor is het een handzame spons die fijn in de hand ligt. Het is een vezelige vrucht met een dicht netwerk van vezels, waardoor het goed schoonmaakt.
Luffa is antibacterieel en stinkt niet. Laat geen krassen na. Is natuurlijk.
We hebben enorm veel producten gebruikt in onze zoektocht naar een plasticvrije vervanger van het plastic sponsje. Sponsjes van kokos, megagrote loofahs, cellulose sponsjes, sponsjes van recycled plastic of groene ecosponsjes met een scrubkant. In willekeurige volgorde vielen de producten uit elkaar, waren te groot of te hard. Veel sponsjes bevatten nog steeds plastic (soms moet je daarvoor de kleine lettertjes lezen), andere zijn gemaakt van natuurlijke vezels die aan elkaar geplakt worden met een mogelijk kankerverwekkende stof. Dat is geen vooruitgang. We wilden immers geen plastic of andere rotzooi.

Waarom is de nopspons zo goedkoop?

Of: waarom zijn andere sponzen zo duur? Oke, de prijs van de Nopsons is (vele malen) hoger dan de geelgroene spons. Maar de luffa spons gaat dan ook vele, vele malen langer mee en is zowel bij productie als bij gebruik prima voor de aarde. Wij stoorden ons eraan dat niet-plastic sponzen zo duur zijn, waardoor je het bijna niet wilt kopen. Daarom wilden wij een spons naar Nederland halen die wel betaalbaar is.

Waar komt de nopspons vandaan?

Onze luffa Nopspons komt uit Egypte. Het moederland van de Egyptische luffa.

De nopspons is niet gebleekt?

Klopt. En ook niet bespoten.

is het loofah of luffa?

In Nederland schrijven we luffa (spreek uit: loeffaa). In zo’n beetje de rest van de wereld is het loofah.